neděle 30. června 2013

6. Vědecký popis : pohonů a funkčnosti známých strojů a fyzikálních jevů s porovnáním s rotací kolečka EW




6.     Vědecký popis :  pohonů a funkčnosti známých strojů a fyzikálních jevů s porovnáním  s rotací kolečka EW



tepelný stroj:  Stirlingův motor 

     http://www.animatedengines.com/ltdstirling.html 


Stirlingův motor je tepelný stroj pracující s cyklickým stlačováním a expanzí vzduchu nebo jiného pracovního plynu. Stlačováním při nízké teplotě pracovního plynu a expanzí při vysoké teplotě pracovního plynu probíhá transformace tepelné energie na mechanickou práci. Jde o motor s uzavřeným oběhem, s regenerativním ohřevem a se stálou náplní pracovního plynu. Uzavřený pracovní cyklus je definován jako termodynamický systém ve kterém není s okolím vyměňován pracovní plyn, ale jen tepelná energie. Výměna tepla s okolím probíhá přes tepelné výměníky ohřívače a chladiče. Regenerátor je tepelný výměník, který uschovává tepelnou energii v době mezi expanzí a kompresí pracovního plynu. Regenerátor odlišuje Stirlingův motor od ostatních horkovzdušných motorů.
      zdroj : http://cs.wikipedia.org/wiki/Stirling%C5%AFv_motor


...............


Francisova turbína :

U Francisovi turbíny přechází voda přes pevné vodící kolo s nastavitelnými lopatkami. Voda je
usměrňována na protichůdné tvarované lopatky oběžného tělesa . Tam je voda vytékající ze vstupní části turbíny pod tlakem vyšším jako na vstupu do turbíny .
      
       zdroj:  http://www.gjar-po.sk/heureka/ucastnici/snezienky_z_kosic/vodne_koleso.htm



...............



Termodynamický systém je souhrn látek v prostoru, který je omezen myšlenou nebo skutečnou plochou (sklenice vody, válec motoru apod.). Uvnitř tohoto systému mohou probíhat změny. Tento systém můžeme popsat pomocí stavových veličin (teplota, objem, tlak,látkové množství apod.) nebo stavových funkcí (např. vnitřní energieentalpieentropie).

      zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Termodynamick%C3%BD_syst%C3%A9m


...............


Termodynamika
První větu termodynamickou lze pojímat jako speciální formulací obecného zákona zachování energie v uzavřeném systému s možností konání práce a výměny tepla, která definuje stavovou funkci – vnitřní energii U, jenž je vlastností daného stavu uzavřeného systému závislou na fyzikálních veličinách práce a teplo;[13]

      zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Termodynamika


...............


Šíření tepla :

Teplo se vždy šíří od místa s vyšší teplotou k místu s nižší teplotou.
Tepelná energie se může šířit vedením a prouděním pouze v prostředí, které je vyplněno látkou. Příčinou šíření je neustálý pohyb částic hmoty. Vzájemným působením mezi jednotlivými částicemi (např. srážkami) dochází k předávání kinetické energie, a to tak dlouho, dokud nedojde k vyrovnání teplot.
Sálání se svou povahou odlišuje od vedení a proudění, neboť tepelná energie se může přenášet i v prostoru, který není vyplněn látkou (tedy ve vakuu). Důvodem je skutečnost, že sálání představuje elektromagnetické záření, které ke svému přenosu hmotu nepotřebuje.

       zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3%AD%C5%99en%C3%AD_tepla


...............


sálání:

      zdroj:   http://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD


...............


vedení tepla : teplotní gradient:

      zdroj:   http://cs.wikipedia.org/wiki/Teplotn%C3%AD_gradient  

Žádné komentáře:

Okomentovat