neděle 30. června 2013

8. Závěr a hodnocení:




8.     Závěr a hodnocení: 

       Jakýkoliv teplý předmět v hodnotách 32 - 42 a více 'C přiložený ke kolečku s pozice a tvaru ruky v kontrolovaném prostředí, bez možných vnějších vzdušných proudů , které s tepelnou výměnou nesouvisejí , není schopný způsobit moment krutu kolečka . Způsobený vzdušný pohyb výměnou tělesného tepla ruky s okolní chladnější masou vzduchu , nedokáže převládnout k jedné straně a tedy k možnému směru rotace . Stoupající ohřátý vzduch od dlaně a prstů  prochází kolem zubů kolmo zespodu , teplo se předává a tak se šíří vzduchem k chladnějším vrstvám vzduchu a ty jsou po celé otevřené straně obvodu kolečka. Chladnější masa vzduchu proudí protichůdně od konce prstů , ale i od hrotu dlaně, zhruba ke středu povrchu dlaně a prstů odkud ohřátý vzduch stoupá vzhůru , proto sebou kolečko nerozhodně škube, a nemá tak usměrněný náhon vzduchu z jednoho směru , potřebný k rotaci. Proudící vzduch se tak neopře o zuby kolečka! V žádném případě nehraje roli v rotaci kolečka, rozdíl teplot dlaně a prstů , kdy by převládla v určení směru proudění vzduchu větší teplota dlaně ve vlivu na vzduch, v porovnání s menším tepelným vlivem prstů . Kolečko roztočíte i u hrotu lokte a kolene , na hlavě a na dlani , u napnuté dlaně se zaťatými prsty bez použití klasického obepnutí kolečka rukou, a v neposlední řadě jen přiloženými konci prstů!

      Ti co tvrdí, že jde o teplnou výměnu v rotaci kolečka jsou nedůslední v pozorování a vědecké metodice ! Nekontrolují a nestíní další možné vlivy na rotaci kolečka v otevřeném prostoru a pokud se kolečko začne točit u teplých neživých předmětů s pozice a tvaru ruky, tak tuto rotaci přisuzují tepelné výměně chybně!
      Zmenšení prostoru a jeho prohřívání rukou způsobí roztahování vzduchu, ten se fyzicky opírá o překážky a tak balancující kolečko deformuje z jeho uložení na hrotu, které je tím brzděno a to i za celý jeho obvod , kde se prohřívaný vzduch rozpíná kolem všech zubů kolečka a to už rotovat nemůže !

       Stačí vložit kolečko společně se třemi uzavřenými nádobami ( sklenice , gumová rukavice ) naplněnými teplou vodou ( cca 34 - 46 'C ) a to i s rozdílnou teplotou v jednotlivých sklenicích ( viz.dlaň a prsty ) do uzavřeného velkého boxu, který nezamezuje působení tepelné výměny a tak pohybu vzduchu. Lze tak pozorovat čisté působení tělesného i umělého tepla na pohyb vzduchu uvnitř. Kolečko na tepelnou výměnu, která probíhá v boxu nereaguje ! Ve vnějším prostředí místnosti také ne, pokud zavřete všechny okna, dveře a to i v sousedních místnostech, kvůli možnému protahovaní vzduchu pod dveřmi a nehýbete se !
        To pro mne znamená, že to co někteří lidé považují za důkaz vlivu tepelné výměny ve vlivu na rotaci kolečka, je jimi způsobované a přehlédnuté vzdušné proudění,  probíhající již v místnosti, které s tepelnou výměnou a jejím vlivem na okolní stojící vzduch nesouvisí a do procesu se zapojí jen díky stěně sklenic, která toto vnější již probíhající proudění vzduchu svede po směru možné rotace. Protože se ve velkém uzavřeném boxu, kde nezpůsobí teplé neživé předměty rotaci kolečka a kde nepůsobí možné vnější vlivy,
kolečko u teplé ruky roztočí, mělo by se roztočit i u neživých teplých předmětů. Neroztočí se, protože působící tepelná výměna kolečko nedokáže roztočit, pokud přímo působí na menší polovinu obvodu kolečka. Dle teze tepelné výměny a rotace kolečka u ruky v boxu, je výměna vzduchu v boxu stále možná, ale kolečko neroztočí a tím pádem vně boxu jej roztáčí u neživých předmětů přičítající vzdušný proud probíhající již v místnosti !
       Pokud by byla tepelná výměna iniciátorem pohybu kolečka a teplé nádoby by s pozice
a tvaru ruky kolečko vně boxu roztočily, jak je možné, že uvnitř boxu nikoliv? Tepelná výměna v boxu omezeným prostorem není natolik snížena, tak aby nemohla probíhat !
       Při fyzickém záběru vzdušného proudění ( průvan, dech ) dochází k vychýlení kolečka ze své horizontální roviny a klidové pozice , zavlní se ! Toto dokládají videa s teplotním vlivem, kde se
kolečko točí.
       videa:  http://www.youtube.com/user/egelywheel?feature=watch
Tento pohyb kolečka se u ruky neděje, kolečko se pozvolna s klidové pozice roztáčí a není patrný fyzický záběr pohybujícího vzduchu u poloviny obvodu za jeho ozubení!
       Logický závěr, je ten, že vně boxu v otevřeném prostoru místnosti / systému, musí k tepelné výměně, která nedokáže z pozice a tvaru ruky kolečko roztočit po směru prstů v uzavřeném boxu, působit další síla, která kolečko vně boxu roztáčí. V místnosti působí běžné a lehce přehlédnutelné proudění vzduchu způsobované, průvanem ze škvír oken , pod dveřmi , dochází tak k vzdušnému tahu , který zjistíte až když působí na překážku u kolečka, kterou se svede po desce stolu ke kolečku a to se tím točí ! Tyto vlivy přehlížíme a stejně tak i vliv pohybů ruky a celého těla, které v prostoru způsobují vzdušný pohyb. V uzavřeném boxu tyto přídavné vnější vlivy nepůsobí a přesto se kolečko u ruky roztočí . Tepelná výměna rozhodně není iniciátorem pohybu kolečka, protože by se kolečko poháněné tepelnou výměnou točilo i u neživých předmětů v uzavřeném boxu, tak jak jej tam roztočí ruka.

                                                                                       podpis: Antonín Kratochvíl 26.4.2013











    Kolečko EW se pohybuje díky vzdušným proudům v místnosti, usměrněným a cíleným vzdušným proudům vycházejících ze zdrojů (dechem, pohybem předmětů a lidí v místnosti , průvanem z oken a dveří, tahem vzduchu pod dveřmi a škvírami v oknech atp.. Ze své klidové pozice, kdy vzdušný proud zabere za překážku, která mu stojí v cestě , zareaguje pohybem a následnou setrvačnou rotací i když už aktivní proud nepůsobí! Tento neviditelný pohyb vzduchu na základě akce a reakce se zviditelní ve chvíli kdy se opře o ozubený okraj kolečka. To je uloženo na suchém ložisku s hřídelí na níž balancuje s minimálním třením při rotaci.. Když vzdušný proud fyzicky zabere za kolečko, vychýlí jej z rovnováhy a to se zavlní a následně se ustálí v setrvačné rotaci .

Tento vlnící pohyb kolečka, při záběru vzdušného proudu, se u vlivu přiložené ruky neděje ! Kolečko se roztáčí ze své klidové pozice a stabilizované pozice ruky pozvolna ze zrychlující tendencí. Pohyb při záběru vzduchu za obvod kolečka ze strany vlivu ruky jsem nepozoroval. Kolečko stabilně a bez zavlnění při záběru vzdušného proudu k rotaci reaguje na tepelnou výměnu jen když působí teplo po celém obvodu kolečka s možností vtahování chladnějšího vzduchu do uzavřeného prohřívaného vzdušného prostoru . Proudění vzduchu není degradováno unikáním tepla do prostoru, tak jako u otevřené ruky a proto se zapře za kolečko po obou stranách jeho obvodu a nedochází k vychýlení z jeho horizontální osy a rotace je tak pozvolná a zrychlující! Jenže to není případ vlivu ruky !

        Ruka svou tělesnou teplotou prohřívá vzduch, který začne stoupat k chladnějším vrstvám vzduchu. Tento vzdušný proud se nepohybuje po směru možné rotace kolečka a tedy nezabírá za jeho obvod. Pouze stoupající vzduch kolem menší poloviny zubatého obvodu kolečka nezpůsobí moment krutu , tak aby kolečko rotovalo! Až když do vzdušného prostoru mezi dlaní, prsty a kolečkem z kterého stoupá prohřívaný vzduch, proudí chladnější masa vzduchu z otevřeného prostoru od konce prstů k hrotu dlaně , která jej nahrazuje, je možnost k rotaci kolečka. Protože se, ale chladný vzduch natahuje z obou směrů možné rotace kolečka tedy od konce prstů, tak i od hrotu dlaně způsobují tyto protichůdné pohyby vzduchu nerozhodné záškuby kolečka . Díky tomu není možnost, aby převládl a ustálil se vzdušný tah za kolečko jedním směrem! Rozdílnost mezi teplotou prstů a dlaně, kdy je možnost převládnutí vzdušného stoupajícího pohybu ke slabšímu působení tělesné teploty prstů a tedy k jedné straně možné rotace, je ze strany konců prstů a otevřeného prostoru degradována přístupem chladnějšího vzduchu !













Žádné komentáře:

Okomentovat